Testtartás és test-tudat fejlesztése

TestSzobrász kezelésről

 

Ez a terápia egy nem-gyógyító, egészség fejlesztő manuális technika, amelynek elsődleges célja a testtartás fejlesztése révén a teljesítőképesség növelése.

A terápia az emberi testnek a föld gravitációs mezejével való együttállását tartja mérvadónak. Ezt hétköznapi nyelven testtartásnak nevezzük. A testtartás jellemzője, hogy hosszú időn át alakul ki és számos tényező befolyásolja, alakithatja; mint például a veleszületett tulajdonságok, fejlődési minták, családi hatások, sérülések, traumák, iskolai és munkahelyi elvárások, és a fizikai aktivitás is. Ezen hatások a test lágy szöveteiben emlékként eltárolva alakitják a csontváz geometriáját, a csontok állását. Ezen terápia a test szövetei közül a kötőszövettel foglalkozik legbehatóbban, ugyanis a kötőszöveti fascia formálja és tartja össze a testet.

A terapeuták a masszázsok világából már ismerősnek tűnő környezetben, főleg masszázs asztalon dolgoznak, mégsem hasonlítható az eddig ismert masszázs és bodywork technikákhoz. Vendég a kezelés aktív résztvevője és az eredmény a terapeuta és a vendég közös együttdolgozásából ered.

A terapeuta munkája nem a fájó testrészek kezelése vagy a panaszok enyhítése, hanem az azokat kiváltó tartás és mozgásminták fellazítása és újratanítása. Ezért gyakori, hogy a kezelés nem arra a testtájra fókuszál, ahol a vendég panaszai, tünetei jelentkeznek. A kezelés manuális része az asztalról való felkeléssel és sétával, esetleg további strukturális, vagy mozgáselemzéssel tarkított. A technikák nem csak a masszázs asztalon fekve, de sokszor ülő helyzetben, vagy akár állva kerülnek alkalmazásra.

A testtartás elemzésével és normalizálásával foglalkozik, azzal a céllal, hogy annak fenntartása és testmozgásunk folyamata minél gazdaságosabb legyen. Egy harmonikus testtartás működtetéséhez kevés energia szükséges és nem igényel kompenzációkat testünk bármely részétől. Egy diszharmonikus testtartásban számtalan aszimmetriával találkozhatunk, amelyek a testben itt-ott egyoldalú megterhelésekhez vezetnek. Ez kezdetben nem jelent problémát és nem okoz feltétlenül tünetet, de hosszútávon úgynevezett degeneratív folyamatok indulhatnak meg, mint például ízületi kopások, porckorong sérvesedési folyamatok vagy egyéb izom túlterhelésből fakadó panaszok, mint pl.: fejfájás, karba sugárzó fájdalom, fájdalom a gerinc különböző területein, lábfájdalom, térdfájdalom, sarokfájdalom stb.

 A terápia normalizálja az izmok megfelelő működést. Kezelés során a terapeuta különböző módon hat az adott izom-kötőszöveti egységre, melynek célja, hogy a túlfeszített izmok lazuljanak, a gyengék, kevésbé működő izmok pedig aktívabban dolgozzanak.

A testtartás mintáinak változtatása, fejlesztése a kezelések szériáját igényli, ez 4 vagy 12 kezelést jelent.

4 alkalmas kezeléssorozat egy strukturális masszázs, melynek felépítése a következő.

  • 1. kezelés: az alsótest optimalizálása
  • 2. kezelés: az alsótest optimalizálása
  • 3. kezelés: felsőtest optimalizálása
  • 4. kezelés: az előzőek összehangolása, továbbá fókuszba kerül a gerinc optimalizálása.

A 4 alkalmas sorozat teljesen átmozgatja a testet. Megérintődik, és megtapasztalja képességét a változásra.

12 alkalmas kezeléssorozat már komoly változásokat hoz az ember életében.

  • első 4 kezelés: utat nyitok a mélyvonal felé.
  • második 4 kezelés: a mélyvonalon történő munka.
  • harmadik 4 kezelés: újrarendeződik az eddig megbontott struktúra.

A 12 alkalom hatása a vendégek többségénél komoly változásokat jelent fizikailag és mentálisan egyaránt. Elkezdenek helyükre kerülni a dolgok.

Hogyan zajlik a kezelés?

A kezelések fehérneműben vagy fürdőruhában történnek. Minden kezelés fotózással kezdődik. Ez azért fontos, hogy vissza tudjuk nézni kezeléssorozat utáni fizikai változásokat. A fotózást testolvasás követi: a látható és feljegyzett tünetek alapján épül fel a kezelés stratégiája.

Első körben az összetapadt izmok szétválasztásán van a fókusz, mivel az összetapadt izmok gátolják egymás mozgásterét. Második körben a rövid struktúrák nyújtásával, és a hosszú struktúrák aktiválásával igyekszünk egyensúlyt teremteni a testben. A megrövidült és a megnyúlt kötőszöveti területek együttesen képesek kialakítani billenést, tolódást és csavarodást. Egy lapos boltív, egy elbillenő medence, egy elcsavarodott váll vagy egy előreeső fejtartás megtartásához a test kénytelen kompenzációkat fenntartani. Az ilyen állapot extra energiát igényel. A megbomlott harmónia eredménye sokszor évek múlva jelentkezik.

A kezelések célja: A rendezetlen tartás egy idő után fáradtságot, fájdalmat és sérülést tud okozni. A testtartás fejlesztésének eredménye az egyén hatásosabb munkavégzése, nagyobb önbecsülése, és sokszor mellékhatásként a fájdalmak enyhülnek vagy elmúlnak.

Mivel a kezelés célja az egész mozgás szervrendszer egyes részeinek összehangolása, így mindenkinek ajánlható, aki szeretné, hogy teste harmonikusabban működjön. A kezelés leggyakoribb hatásai:

– jobb testtartás

– nagyobb mozgásterjedelem

– könnyedebb mozgás

– múló mozgásszervi fájdalmak

– felszabadultabb légzés

– jobb mozgástudatosság

– régebbi sérülések utóhatásainak múlása

– javuló állóképesség

– kiegyensúlyozottabb idegállapot